Welk vluchtwegaanduiding pictogram moet ik boven een trappengat plaatsen?

06-07-2015 08:59

Welk vluchtwegaanduiding pictogram moet ik boven een trappengat plaatsen?

Wij kregen een vraag van een bezoeker van onze webshop: Welk pictogram moet ik nu boven het trappengat plaatsen? Er was een discussie met een installateur welke van de 2 onderstaande pictogrammen de juiste zou zijn. Wij hebben dit voor de bezoeker uitgezocht en zijn tot de conclusie gekomen dat het meest logische pictogram ook de juiste is die boven een trappengat geplaatst dient te worden.

De discussie ging om de volgende 2 pictogrammen:

Vluchtwegaanduidingspictogram naar boven/rechtdoor

 

 

Vluchtwegrouteaanduiding rechtdoor of naar boven

Dit pictogram wordt meestal geplaatst boven deuren en doorgangen. Ook bij finaleuitgangen zal er gebruik gemaakt moeten worden van dit pictogram.

 

 

 

vluchtwegrouteaanduiding naar benedenVluchtrouteaanduiding naar beneden.

Dit pictogram staat voor vluchtwegrouteaanduiding naar beneden.

 

 

 

 

Omdat je doormiddel van de trap naar beneden gaat kan de verwarring ontstaan dat dit ook rechtdoor is. Je zou kunen denken dat pictogram 1 gebruikt kan worden in tegenstelling tot pictogram 2. Wij hebben uitgezocht welk pictogram nu de juiste is om te gebruiken boven een trappengat. Pictogram 2 is het pictogram wat boven een trappengat geplaatst dient te worden.

Onderstaand een citaat van de website www.nen.nl.


De aanpassing van de pijlrichting voor de vluchtrichting rechtdoor. In Europa is het al gangbaar om de pijl omhoog hiervoor te gebruiken, maar Nederland loopt hierin nog wat achter. Denkt u eens aan de verkeersborden; in de meeste Europese landen wijzen de pijlen omhoog, terwijl in Nederland de pijlen omlaag wijzen. Echter, ook in Nederland wordt dit aangepast en als de ANWB borden (met pijl omlaag) worden vervangen met de nieuwe borden van RWS, dan zijn deze borden voorzien van een pijl omhoog. Dit geldt nu ook voor de vluchtrouteaanduiding.”

Bovenstaand is niet van toepassing als u het pictogram boven een trappengat plaatst.


Mocht u vragen hebben omtrent de vluchtwegroutepictogrammen dan kunt u gerust contact met ons opnemen. Wij helpen u graag! Mochten wij niet direct een antwoord hebben op uw vraag, dan zullen wij dit voor u uitzoeken.

Geplaatst in News door

Boy van Wandelen